Velkommen
Her finder du praktiske informationer og andre nyttige oplysninger, når du og dit barn er ny i institutionen.
I Lærken er der særligt fokus på at skabe en tryg og tillidsfuld relation til både børn og forældre.
Vi ønsker at yde den bedste omsorg og støtte for jeres barn, mens det går i institutionen, og et af succeskriterierne for dette er, at vi indgår et samarbejde med en åben og tillidsfuld dialog.
Praktiske informationer
Inden jeres barn starter i Lærken, vil I modtage en mail, med vores velkomstfolder, samt nogle praktiske oplysninger, her vil vi også opfordre jer til at kontakte os telefonisk. Efterfølgende aftales det med personalet hvordan opstarten skal forløbe. Er man helt ny i Lærken, forventes det, at forældrene deltager og er sammen med barnet de første par dage. Herefter vurderer vi sammen hvilket behov jeres barn har i forbindelse med opstarten.
Vi glæder os til at byde jer rigtig hjertelig velkommen og til at lære jer og jeres barn at kende.
Vi forventer at forældre er en aktiv del af barnets opstart og er med barnet i Lærken de første dage, samt har mulighed for at give barnet korte dage efterfølgende. Det er en rigtig god idé at sætte 1-2 uger af til opstarten.
Den viden, I som forældre har om jeres barn, er vigtig viden for vores arbejde med at skabe en tryg og god hverdag, hvor omsorg, nærvær og tillid er de bærende elementer. Glade og trygge børn lærer bedst, og da vi altid har børnenes udvikling og læring for øje, er det vigtigt, at jeres barn trives godt i hverdagen.
Lærken består af to vuggestuer: Rødhalsestuen og Spurvestuen, begge stuer består af 10-12 børn i alderen 0-3 år. I vuggestuen arbejdes der meget på tværs af stuerne. 2-3 gange om ugen danner de aldersopdelte grupper på tværs af stuerne, hvor børn og voksne kan fordybe sig i noget særligt tilrettelagt for lige netop denne aldersgruppe.
I børnehaven har vi tidligere ligeledes haft to stuer: Bøgestuen og Birkestuen, begge stuer bestod af 18-20 børn i alderen 3-6 år. Børnehaven har altid arbejdet også meget på tværs af stuerne, dørene har som oftest været åbne, så børnene kunne lege, hvor de ønskede. Alle børnehavebørn var udover deres stue tilknyttet af aldersopdelt gruppe på tværs af stuerne.
- Musvitterne: 3-4 år
- Mejserne: 4-5 år
- Svalerne: 5-6 år
Hver gruppe har tilknyttet to voksne, som har tilknytning til hver sin stue.
På baggrund af covid-19 retningslinjerne har børnehaven det seneste år, været tilknyttet deres aldersgrupper, dels for at være i mindre grupper, men også så alle børn havde mulighed for at lege med andre børn i deres fritid, som var en del af deres "boble". Umiddelbart bliver vi i disse grupper i resten af året.
Barnet skal helst være klædt på til at lege. Praktisk tøj, som er nemt at tage af og på. Vær opmærksom på, at man skal kunne lege ude i al slags vejr.
Selv om solen skinner om morgenen, kan der sagtens være behov for gummistøvler senere. Der skal altid være regntøj, gummistøvler og varmt overtøj, da det danske vejr kan være noget uforudsigeligt.
Check jævnligt om barnets skiftetøj passer, og om der er nok, der kan jo ske ”uheld”.
Husk at skrive navn i alt barnets tøj. Skulle det ske, at barnet mister noget tøj, kan det evt. findes i vores to glemmekasser for henholdsvis vuggestuen og børnehaven.
I Lærken arbejder vi med at skabe en bevidsthed hos børn og voksne om den mad, vi spiser.
Et sundt og varieret måltid = god energi til dagen!
I Lærken har vi frokostordning for alle børn. Det betyder, at der laves mad fra bunden. Der serveres morgenmad, formiddags snack, frokost og eftermiddags snack. Maden, der serveres for børnene i Lærken, er som hjemmelavet og overvejende økologisk. Lærken har sølvmærke i økologi, ligesom vi også har nøglehulsmærket. Når køkkendamen har ferie, medbringer alle børnehavebørn madpakker hjemmefra. Ved allergier medbringes lægeerklæring og det aftales med køkkendamen, hvordan vi kan støtte op omkring barnets kost.
Maden tilberedes og anrettes, så den stimulerer børnenes synssans, lugtesans og følesans. Måltidet som serveres for børnene, skal understøtte vores pædagogiske sigte i forhold til sundhed og velvære. Det betyder at der ikke serveres mad og drikke med tilsat sukker. (Andet end ved særligt festlige lejligheder)
Børn og personale er aktive medspillere, når det handler om at skabe den gode stemning omkring måltidet. Børnene inddrages i de daglige rutiner med både at dække bord, rydde af bordet, vaske borde, feje osv.
I forbindelse med det daglige måltid er der særligt fokus på at skabe en god kultur, hvor der er plads til forskellig smag og hvor børnene øver sig i at forholde sig åbent og nysgerrigt overfor den mad, der tilbydes i institutionen. Det pædagogiske arbejde handler primært om barnets dannelse og i forbindelse med det daglige måltid har vi en særlig opgave med at skabe rammerne for, at alle børn lærer at indgå i et tolerant og mangfoldigt fællesskab.
Som hovedregel må syge børn ikke komme i institutionen, et barn med en smitsom sygdom må først komme igen, når det ikke længere smitter.
Barnet skal være rask og kunne deltage i de aktiviteter de plejer uden særlig pasning/hensyn. Barnet skal fx kunne lege ude, kunne tage med på tur eller lign. Hvis et barn kommer i institution uden at være helt rask, har det pga. nedsat modstandskraft større risiko for at få komplikationer til sygdommen eller pådrage sig en anden sygdom. Det kan være en god idé at lade barnet blive hjemme mindst en dag efter det er blevet feberfrit.
Personalet i Lærken må som udgangspunkt ikke give børn medicin, dog kan der ved kronisk sygdom være undtagelser. Ved tvivlsspørgsmål kontaktes den pædagogiske leder.
Læs om smitsomme sygdomme hos børn på Sundhedsstyrelsens hjemmeside